Julged sumptomite polved

Küsimus nr 43 Olen 69a. Vasema jala süvaveeni tromboos all sääreosas ca 2 aastat tagasi, sellest ajast peale pidev marevaniga ravi, INR 1,,6 doos 12mg. Küsimus nr 16 Tere. Mis võiks viga olla?

Ortopeedia ja selle haru artroskoopiaga tegeleva Artrosportkliinik ortopeed dr Kaidu Meiternkelle pärusmaaks on põlve- õla- ja hüppeliigese artroskoopiline kirurgia, nimetab oma kogemustest, et tuhande inimese kohta tuleb näiteks üks meniskioperatsioon, lisaks endoproteesimised ja muu selline.

Kaidu Meitern. Foto Rauno Volmar Meiterni sõnul võib välja tuua järgmisi põlvevalu põhjusi. See on liigesepõletiku levinuim vorm. Valulik seisund tekib siis, kui liigese pinda pehmendav kõhr kulub ja liigese pinnad hakkavad omavahel hõõrduma.

Seisundit võivad põhjustada liigesevedeliku probleemid või lihtsalt vanadus. Osteoartriit on süvenev haigus, mis tähendab, et aja jooksul seisund halveneb. Kui aga inimesel on olnud spordivigastus või on juhtunud muu õnnetus, võivad sümptomid esineda juba Naised põevad osteoartriiti OA kolm korda tihedamini kui mehed.

OA on progresseeruv haigus, mis süveneb aja jooksul. Haigus progresseerub olenevalt konkreetsest inimesest eri kiirusega. OA võib tekkida ka liigesevigastuse tulemusena. Kuigi OA võib tekkiga igas liigeses, on see enim levinud siiski põlvedes, puusades, kätes ja selgroos.

Kui OA muutub raskekujuliseks ja julged sumptomite polved ära kulub, võib see põhjustada valu, paistetust ja liikuvuse kadu. Aja jooksul võib põlv kaotada ka oma normaalse kuju. Liigese äärtesse võivad tekkida luukasvised ehk osteofüüdid. Pärast pingutust on päeva lihased väga valulikud. Pärast pikemat pausi spordist nädalat tundub nagu jalad oleksid korras, aga pärast pingutust hakkab kogu pull uuesti pihta. Valu esineb mõlemas jalas ja piki reielihast põlvest puusani.

Kliinilised nähud

Lihastes oleks nagu pidev pinge ja jalad tunduvad väsinud. Reielihast venitades on jalg üsna tundlik ja pärast venitust on lühiajaliselt jalgade olukord parem. Eelmisel nädalavahetusel käisin massaažis, massööri sõnul traumasid ja tuntavaid vigastusi ei tundnud olevat ja lihas käitus nagu peab. Oleksin ääretult tänulik, kui saaksin kellegi käest nõuandeid või abi! Hea küsija: Abi saamiseks peaksite siiski julged sumptomite polved pöörduma. Alustada võiksite oma perearstist, kes teeb vajadusel vajalikud analüüsid ja edasi siis spordiarsti vastuvõtule.

Soov kinkida elu. Alustan algusest, kuna olen selles valdkonnas uus ning kogenematu, oleks mul väga abi vaja. Nimelt olen ma üksik inimene, kes ei otsi omale kaaslast. Mitte, et mul ei ole keegi õige silma jäänud, ehk võib ka asi selles olla, kuid pole suhtest huvitatud. Suur huvi on aga lapse saamise vastu. Olen 24 aastane ning leian, et on valu suurte liigestega õige aeg rasedaks jääda.

Otseloomulikult oleks kõige parem partneriga, ent ma ei taha enne suhtekadalippu läbi käia, sest eelkõige on minu elu eesmärgiks hetkel lapse saamine.

Siit tuleb minu küsimus, et kas mul on võimalus taolist ravi saada, mida viljatud inimesed saavad kliinikumides, ent otseselt mul midagi viga pole, vaid tahan lapsele elu kinkida ning talle ka endast kõik anda. Olen enam kui kindel, et saan üksi kõige sellega hakkama, kui peakski juhtuma ime ning ma ka omale kaaslase leiaksin sellel teel, ei pea ma pikalt seletama eelmisest suhtest pärit lapsi - sest mul ei neid.

Kuidas ning kelle poole ma pöörduma peaks? Hea küsija: 1. Saan Teist ilusti aru ja mõistan. Probleem selles, et aastatega meie mõttestandardid muutuvad. See on nagu nooruses tehtud uhke tattoo, mis hiljem elus segav faktor. Palun rääkige oma vanematega ja mõelge pikemalt ette. Olete veel liiga noor ja soovitan siiski selliseid otsuseid pikemaajaliselt kaaluda.

Ravi koha pealt ma kahjuks vastata ei oska, selleks peate oma konkreetsete andmetega kliinikusse pöörduma ning järgi uurima.

Soovin teile edu! Genitaalherpest aga HSV2, ehk siis tegu erineva viirusega. Oma viiruse võisite saada aastaid tagasi ja avaldub see alles nüüd. Valu puhul kindlasti valuvaigistid ja arsti poolt diagnoosi kinnitusel retseptiga viirusvastane tablettravi. Vahekorrast tuleks siiski haiguse ägenemisel loobuda! Olen kuulnud et see tekib vahest naistel just ülemineku ajal aga ega kõigil pruugi olla ja kas selle vastu on ka mingit abi,olen proovinud ka igasuguseid lihaste pingutusi kuid neist pole mingit abi olnud,korra käisin arstil siis sain mingeid kapsleid ja see nagu võttis vähemaks aga nüüd on uuesti,see häirib mul käia külas tuttavatel kuna pean tihti vetsus käima et end puhtana tunda,ja kui side ongi jäänud natuke kauemaks julged sumptomite polved kohe ebameeldiv lõhn,kas peaksin uuesti arstile pöörduma,tean et päevad peaksid naistel 50 hakkam ära jääma aga mul pole veel jäänud kuigi ebaregulaarselt käib Hea küsija: Soovitan kindlasti pöörduda naistearstile, kes siis vajadusel määrab analüüsid ja uuringud.

Tegu võib olla nii põletiku, hormoonide taseme muutusega, kui ka anatoomiliste iseärasustega. Lootevee uuring Tere mure selline et rasedust on 14 nädalatja tehti vereproov ja Uh ,Kuklavolt oli 1.

Küsimus selline et loode on siis kindlasti haige ja kas seda uuringut viiakse läbi tuimestusega. Hea küsija: Palun antud küsimustega pöörduda ikka uuringute tegija poole! Probleem häälega Tere! Asi selles, et räägin kähinaga. Hääl jääb kurku kinni ja on ka natuke nasaalne.

Kuna hakkasin laulmisega tegelema, siis proböeem sama- hääl lihtsalt jääb kurku kinni ja mingil hetkel madalamalt kõrgemate nootide juurde minnes katkeb. Rääkimine on ebamugav ja pidevalt on tunne nagu kurgus oleks midagi ees. MIs see võiks olla, kas aitab operatsioon.? Hetkel olen 32, kähin hääles algas u 12 aastaselt ja on aastatega hullemaks läinud, kuid varem pole sellele tähelepanu pööranud.

Hea küsija: Alustage uuesti perearstist kui kurgu-kõrva-ninaarst omapoolse patoloogia välistas.

Mis on põlvekedra kõõlusepõletik?

Välistage kilpnäärmepatoloogiad, söögitoru tagasivooluhaigus mao ülehappesusallergiad jne. Probleem ratsaasendis peenise sisenemine tuppe Tervist! Oleme noormehega koos olnud 1 aasta. Minul on olnud eelnevalt üks parner, kellega harrastasime ainult misjonäripoosi. Noormehel on olnud rohkem partnereid ja laialdasemad kogemused. Suudame mõlemad teiseteisele naudingut pakkuda oraalsel teel ning samuti koerapoosis kõige parem, sest peenis püsib sees. Misjonäripoos väga hästi ei sobi, sest peenis tuleb kergelt välja, kuid saab hakkama.

Tervist, paluks täpsustavat informatsiooni, et oleks võimalik teie murele paremini vastata. Kas teie partneri suguti on suhteliselt väike, ning probleem võib olla tulenevalt sellest?

julged sumptomite polved

Kuidas on erektsiooni tugevusega, kas esineb sellega probleeme? Suurenenud lümfid Sooviksin siit nõu küsida. Nimelt on probleem selles, et alates eelmise aasta suvest on lümfisõlmed suurenenud nii kaelal, kui ka kubemes.

Lisaks on igapäevakseks kaaslaseks peavalud ja kõrvavalu, mille tõttu pean minema paari nädala pärast kompuutertomograafiasse.

Palaviks julged sumptomite polved samuti iga päev u- 37,2 on olnud ka päevi, kus palavik tõuseb ni. Öised higistamised, mille tõttu pean öösel lausa riideid vahetama ja kõhulahtisus. Uuritakse küll pead aga mind on muretsema pannud need lümfisõlmed, mis vaatamata rohtude võtmisele põletikuvastased rohud kirjutas neuroloog ei kao kuskile.

Ka palavik ei ole kuhugile kadnud. Neuroloogi juures käies pidi tema kahjuks tõdema, et lümfidele ta spetsialiseenud pole. Mida ma edasi tegema peaks? Ootan kompuutertomograafia vastuse ära ja lähen alles siis lümfide ja muude kaebuste pärast perearsti juurde tagasi?

Hea küsija, Kindlasti vajalik kliiniline vereanalüüs ja kopsude röntgen. Lümfisõlmed suurenevad juhul, kui sinna on sattunud mingi võõraine bakter, viirus, kasvajarakk vms. Lümfisõlmes tekib põletik, kusjuures tavaliselt suurenevad sõlmed just selles piirkonnas, kus esineb haigus näiteks angiini korral kaelal ja lõua all.

Vastusena infektsioonile suurenenud lümfisõlmed on valulikud ning pehmed. Perearst on see, kes koordineerib Teie ravi. Sooviksin teada millest võib olla tingitud kollased silmaalused, või isegi ringid ümber silmade? Milliseid analüüse oleks vaja teha? Hea küsija, Vanuse kasvades võib tegu olla ksantelasmidega. Kontrollida kolesterooli taset! Lisaks tasub kontrollida maksanäitajaid ja välistada sapiteede haigused. Kõrge vererõhk Tere! Olen aastane noormees, olen mitu korda arsti juures käinud ning tuli välja, et mul on kõrge vererõhk.

Suguvõsas pole varem kellelgi kõrge vererõhuga probleeme olnud. Teen trenni, kaalun 72 kg, olen cm pikk.

julged sumptomite polved

Varem trenni tehes ei ole ka endal midagi täheldanud. Küsimus ongi, et millest see tuleneb? Selle viimase välistab siis perearst. Käisin eile ujumas, tegin järsema tõuke ning äkitselt lõi terava valu paremasse õlga.

Käega on raske ja valulik teatuid liigutusi teha. Liigutusi saab teha aeglaselt, kuid liigub vähe. Käsi tundub nõrgem olevat. Koduseid ravimeetodeid? Hea julged sumptomite polved, Õlale anda rahu ja puhkust! Eriti enne voodist tõusmist ja riietumist. Ka ei tee paha soojendavad salvid ja vajadusel mõni ibuprofeeni tablett. Jalavalu Tere. Olen 21 aastane neiu. Mõnda aega on mul juba jalavalu hood käinud. Valu ise on selline tuim ja näriv ning tunne nagu veri oleks jalgades või ei käiks väga hästi ringi.

Valu ei olene sellest kas olen päev otsa jalgadel olnud vaid tuleb ka siis kui olen rahulikult olnud. Jalgade kõrgemal hoidmine ega massaaž ei aita. Kas see võib olla kuidagi seoses sellega, et mul on ka madal vererõhk. Lisaks sellele, kasutan ka antibeebipille ja suitsetan- teatavasti pidid need verd paksendama ja võimalik ka trombioht. Kas oskaksite nende ebamääraste sümptomitega midagi soovitada või arvata? Hea küsija, arsti läbivaatusega tuleb välistada traumad ja kasvust tingitud valud.

Minu soovitus oleks ikkagi alustada perearstist, kes siis teeb korraliku staatuse. Sooltes on kuulda liikumisel vee solinat. Läbi pole midagi tulnud. Eelmine öö oli oksendamine mitu korda tunnis. Hea küsija, Kummeli tee ja kaerahelbe puder. Lisaks probiootikumid ja omeprasool on esmane soovitus.

Kuid kõige hullem on see, et erinevalt lihaskoest ei taastata liigestes kahjustatud kõhre. Pärast liigesekoti vigastust algavad degeneratiivsed protsessid ehk artroos. Seda haigust ei saa täielikult ravida, kuid artroosiga põlveliigese valu leevendamiseks on olemas tõhusad ravimid. Mis võib põlved vigastada ja selle tagajärjel artroosini minna? Kõhre kude pehmendab ja kaotab elastsuse. Jooksja põlve põhjus pole mitte jooks ise, vaid selle vale tehnika. Haigus ähvardab teid, kui jooksete sageli palju kaldus pinnale ja painutate jalga sissepoole.

Jooksust tuleb siiski lahkuda kuueks kuuks. Inimese füsioloogia seisukohalt kogevad jalgratturi põlved pikaajalist ja ebaloomulikku koormust. Kui see mõju põlvedele ei ole väga pikk ja vaheldub piisava puhkusega - see ei tekita probleeme.

Kui aga sõidad madalatel kiirustel kiirus kõrgetel käikudel, jäta põlvega hüvasti. Teine rattasõitude austajate probleem on rooli ja istme vale asukoht.

Enne reisi reguleerige jalgratast. Rasvumine Iga kaalu kilo annab liigesele koormuse 2,5 kg. Üle 5 kg põlvede jaoks, mis töötavad niikuinii hingamiseta, on tõeline proovikivi. Tehke nende jaoks lihtsamaks - kaalust alla. Liigne kaal ähvardab endiselt osteoartriiti, kui liigese kõhre-vooder õheneb. Rasvumine on tüsistus, kui teil on juba kerge artriit. Arstide sõnul põeb põlveliigese osteoartriiti kaks kolmandikku rasvunud inimestest. Osteoartriidi korral tuleb kaalukaotuse saavutamiseks kasutada olulisi piiranguid.

Sobivad ainult seda tüüpi koormused, mille puhul põlved ei ole koormatud. Ebatasasel pinnal sõitmisest tuleks loobuda vaikse jalutuskäigu kasuks ja vahetada jooksulint treenimisratta vastu. Dehüdratsioon Kui te ei joo treeningu ajal piisavalt vett, eraldab liigesekott vähem sünoviaalvedelikku, mis on määrdeaine luude vahelise hõõrdumise vältimiseks.

Vesi väljub liigestest enne, kui keha janunema hakkab. On ainult üks väljapääs - juua nii tihti kui võimalik. See kehtib eriti pikkade aeroobsete koormuste kohta - jooksmine, jalgrattasõit. On tehtud vereanalüüsid mis arsti sõnul kõik olid normis. Palun väga vabandust, kui tülitan vales kohas. Väga raske on Teile nõu anda, sest kaebused, mida esitata on väga mittespetsiifilised, s. Samas jätate nimetamata, missugust haigust milliseid haigusi põdesite. Küsimus nr 38 Tere, olen võtnud pille julged sumptomite polved 8 kuud.

Mingil hetkel on jala siseküljele — põlve juurde suurem sinine koht tekkinud, nagu oleks veresoonelaiend vms. Ise arvan, et tekkis rasedusega, nüüd enam väga kindel ei ole. Suvel mäletan, et oli pidevalt õhupuudus ja jõuetu olek.

Nüüd on pigem julged sumptomite polved ja jalgadele mõned sinakamad kohad juurde tekkinud. Kas peaksin igaks uhuks pillide võtmise lõpetama ja pöörduma perearstile? Loogiline oleks siiski toimida nii, et kõigepealt pöördute perearstile ja arutate temaga oma mured läbi ning siis vajadusel, kui arst seda soovitab, lõpetate mingi ravimi tarvitamise või teete vajalikud uuringud. Fiber kuunarnukite uhisravi ole mõistlik internetist või foorumitelt saadud teadmiste kildude alusel teha ravi muutvaid otsuseid.

Väga paljudel juhtudel on siiski oluline vahetu kontakt arstiga, kes kuulab ära Teie kaebused ja teeb ka alati esmase ülevaatuse ning seejärel juba valu hommikul harjade liigestes otsused.

Küsimus nr 37 Eile tundsin, et vasak käsi on küünarnuki lähedalt valus. Lähemalt uurides leidsin, et katsudes oleks naha all nagu muna. Täna hommikul ärgates oli käsi nö surnud samuti. Kas tegu võib olla tromboosiga? Tromboos ei väljendu tavaliselt konkreetselt piiritletud väikese koldena, turse tekib enamasti ikka suurel osal või isegi tervel jäsemel.

julged sumptomite polved

Küsimus nr 36 Tere, mu vanaema käis põlve operatsioonil ja peab nüüd 1,5 kuud pikali olema, et tromboosi ei tekiks. Operatsioonist on nüüd möödas pea 3 nädalat ja eile jäi tal alaselg väga haigeks ja on väga valus…. Kas seal võib olla tromboos või on siiski külm läbi käinud?

Kuulen küll esimest korda, et tromboosi ärahoidmiseks on määratud voodirežiim. Vastupidi, voodisolek, s. Kardan, et olete koos vanaemaga küll millestki väga valesti aru saanud. Alaselja valu ja paistetus pole siiski sümptomid, mis tromboosile viitaksid.

Äkki ongi põhjuseks see pikk lamamine. Ruttu voodist välja! Küsimus nr 35 Minul oli Nüüd on soov uuesti rasestuda. Naistearst arvas, et võiksin enne rasestumist võtta Hjertemagnyli tablette ja hiljem kui jään rasedaks siis hakkan süstima.

Mis koguses peaksin tabletti võtma ja kas see on OK, kui mul on olnud varem julged sumptomite polved korda kaksteistsõrmiksoole haavand? Ja mis koguses ma hiljem madalmolekulaarset hepariini peaksin süstima?

Selleks süstitakse madalmolekulaarset hepariini profülaktilises doosis kogu raseduse aja ja 6 nädalat pärast sünnitust.

Venoosse tromboosi profülaktikas ei ole aspiriinist Hjertemagnyl kasu. Võib-olla oli Teie günekoloogil mingi muu põhjus selle soovitamiseks? Soovitan võimalusel enne teha ka gastroskoopia, et hinnata võimalike tüsituste veritsuste riski.

Vajadusel saab ju määrata paralleelselt mao kaitseks ravimeid, näiteks prooton-pumba inhibiitoreid. Kui Teil oli rasedusega seotud süvaveeni tromboos, kas trombofiilia markerid on Teil määratud?

Küsimus nr 34 Kas on kusagil olemas mingi kirjandus õige toitumise kohta tromboosiga? Mitmel interneti leheküljel on küll kirjas mida võib ja mis ei ole kasulikud, kuid kas kusagil räägitakse retseptidest?

Kuivõrd tromboosiga on üles kerkinud ka kolesterool ja kui lugeda mida ühe puhul võib ja teise puhul ei ning vastupidi, siis on küll tunne, et peaaegu midagi ei tohi. Tõtt öelda ei oska ka perearstid sellel teemal eriti sõna võtta, ehkki haigus ei ole ju eriti haruldane. Tahaks hakata kasutama ka vitamiine ja toidulisandeid, kuid jällegi on see, et keegi ei oska midagi öelda, soovitada.

Venoosse tromboosi korral ei ole tegelikult rangeid toitumissoovitusi, süüa tuleb tervislikult ja kindlasti on väga oluline jälgida, et kehakaal ei oleks suur. Sest ülekaal ise on nii arteriaalse kui venoosse tromboosi riskifaktor. Erandiks on muidugi need juhud, kui on rakendatud ravi Marevaniga. Sel juhul tuleb küll toitumist julged sumptomite polved jälgida.

Infovoldikud patsiendile

Sellest on pikemalt juttu meie kodulehel Patsiendi rubriik, peatükk Varfariin Marevan. Ka toidulisandite ja vitamiinide kasutamine Marevaniga ravi perioodil ei ole soovitav, eriti tuleks vältida K-vitamiini sisaldavaid preparaate ja toiduaineid. Arteriaalse tromboosi ja kõrge kolesterooli puhul on toitumissoovitused loomulikult pisut rangemad.

Kõrge kolesterooliga patsientidele on head toitumisalased soovitused näiteks saadaval netis lehel www. Küsimus nr 33 Tere, olen Põdesin jõulude ajal kopsuarteri trombembooliat.

Hetkel tarvitan Marevani 7,5 mg ja perearsti määratud Atorvastatini kolesterooli alandamiseks mis ootamatult kõrgeks läks. Aeg-ajalt on mul tunne nagu hakkaks pea ringi käima mõnikord kõrvus kumiseb, pulss tõusebvõib tekkida ka kerge paanika, et hingamisraskused korduvad.

Kas sellised peapööritused on normaalsed või mida nendega ette võtta saaks? Selle haiguse puhul sõltub patsiendi enesetunne palju sellest, kui ulatuslik haigus oli, s. Tavaliselt küll korraliku Marevan ravi foonil kui INR on vahemikus kaebused taanduvad suhteliselt kiiresti.

Teil peaks ka nagu olema pigem nii, et vaevused taanduvad. Muidugi võib olla, et kaebusi võimendabki kerge paanikahäire, sest haigus iseenesest on tõsine ja hirm selle kordumise ees on igal inimesel. Aga kaebuste põhjuseks võib-olla hoopis mõni muu lisandunud terviseprobleem, näiteks vererõhu kõikumine jne. Soovitaksin perearstiga nõu pidada, võib olla on vajalikud lisauuringuid.

Probleemide püsimisel võib perearst suunata Teid ka meie haigla tromboosikabineti vastuvõtule. Küsimus nr 32 Mul on diagnoositud faktor V Leideni mutatsioon. Vasema jala süvaveeni tromboos all sääreosas ca 2 aastat tagasi, sellest ajast peale pidev marevaniga ravi, INR 1,6 doos 12mg.

Viimase kuu jooksul on jalg rohkem turses, tugev kuumav valu kohe, kui hommikul tõusen. Tugisukata julged sumptomite polved olla ei kannata. Jalg on ka ümbermõõdult kogu ulatuses tunduvalt jämedam kui parem jalg. UH doppler reieosast põlveni midagi uut ei leidnud eelmisel nädalal teginsääreosa arst ei vaadanud. Kuidas edasi käituda? Mis oli põhjus, miks sääre osa ultraheliga ei vaadatud, seda ei oska kommenteerida. Kirjelduse järgi võib küll kahtlustada, et Teil on välja kujunenud nn.

Aga kuna kirjeldate, et just viimasel kuul on asi jälle hullemaks läinud, siis oleks ilmselt vajalik ikkagi ultraheli uuring terve jala süvaveenidest. Mõnikord on vaja trombide lahustamiseks hoida INR kõrgemas vahemikus 3- 3,5. Mõnikord on vajalikud täiendavad uuringud, et korduva tromboosi riskifaktoreid hinnata. Pidage nõu perearstiga, kindlasti suunab ta Teid vajadusel tromboosikabinetti või veresoonte kirurgi konsultatsioonile.

Ärge ainult loobuge tugisukkade kandmisest, nende kasutamine on koksi artroosi ravimeetodid v. Küsimus nr 31 Olen 38 aastane naine. Põdesin aasta tagasi kopsuarteri trombembooliat, mille põhjuseks Leideni mutatsioon ja antibeebipillid.

Tarvitan Marevani 7,5mg ja 9mg vahelduvalt ülepäeva. Nädala pärast on mul plaanis Silmakliinikus väike op. Mitu päeva enne op. Loen Teie kirjast, et kopsuarteri trombemboolia oli Teil aasta tagasi.

Reeglina ravime me kopsuarteri trombembooliat Marevaniga kuus kuud. Kas olete oma raviarstiga sel teemal rääkinud? Võib-olla on võimalik Marevan ravi lõpetada? Kui muidugi ei ole mingeid erilisi asjaolusid, mis sunnivad ravikuuri pikendama. Aga loomulikult teeb ravi lõpetamise otsuse Teie raviarst! Küsimus nr julged sumptomite polved Tere, tutvusin varem esitatud küsimustele antud vastustega leheküljel allpool, kuid kahjuks pole samasugust küsimust keegi teine varem küsinud.

Käisin oma murega haigla vastuvõtutoas.

julged sumptomite polved

Mul on üks jalg paistes. Kõndides paistetus suureneb. Valu ei ole, lonkama ei sunni, mingeid surinaid ega kihelemisi ei ole ja midagi muud ei oska kaevata. Tehti analüüsid, öeldi, et mingid dimeerid on ühikut, norm pidavat olema 0,5.

julged sumptomite polved

Öeldi, et analüüsi tõus on liiga väike ja see ei näita midagi, sest jala veresoonte ultraheli on korras. Mis teie arvate minu jala tursest ja probleemist? Mis selle põhjus võiks olla? Millega saaks seda ravida? Nüüd ma ei teagi, kas oleks mõistlik minna oma perearsti juurde või peaks kiirabi kutsuma? Küsimusi sai mitu aga ehk saate neile vastata. See tähendab, et süvaveeni tromboos lülitati välja ehk Teil ei ole haigust, mille puhul peab kiiresti ravi rakendama.

D-dimeerid on analüüs, mille väärtus on alati tõusnud, kui tegemist on süvaveeni tromboosiga, see on tõsi, kuid D-dimeeride tõus võib olla seotud ka paljude teiste seisundite ja haigustega, see tähendab, et ta ei ole väga spetsiifiline analüüs.

Külma põlve sümptomid ja ravi - Menisk

Peale süvaveeni tromboosi on veel palju haigusi, mis võivad jala või jalgade turseid põhjustada, näiteks südamepuudulikkus, neeruhaigused, traumad, liigesprobleemid, lümfi äravoolu takistustega seotud haigused jne. Loomulikult peate pöörduma oma perearsti poole!

Kui me kutsume kiirabi asjata, siis ühel päeval võib juhtuda, et kui me tõesti vajame erakorralist abi, võib see abi hiljaks jääda. Küsimus nr 29 Tere! Mu emal on tehtud jala veenioperatsioon jala pinnal olid enne näha looklevad jämedad veresooned; nüüdki jalad pidevalt tursuvad kuuma ilma ja koormusega. Ka minul näha jalgadel peent veresoontevõrgustikku ja siin-seal ka jämedamaid looklevaid veresooni olen 38 a. Peavalude profülaktikaks võtan aeg-ajalt verd vedeldavat Hjertemagnyli, sest peavalud tulevad mul kergemini, kui veri pakseneb.

PõLVELIIGESE KõõLUSEPõLETIK: SüMPTOMID, RAVI JA PõHJUSED - MEDITSIINI-

Kas Hjertemagnyl võiks jalaveresoontes probleeme ennetada või on asi hoopis vastupidine? Ei ennetuses ega ravis. Kui Teil on tekkinud juba pindmised jala veresoonte laiendid, siis võib abi olla hoopis tugisukkade kandmisest. Vaadake meie tromboosi leheküljelt patsiendi materjalide rubriigist. Ja kindlasti on oluline valu sormeravi liigeses, õigete jalatsite valik ning jalgadele vajalikul hetkel ka puhkuse andmine.

Proovige kasutada ka Lioton salvi, kui jalad väsinud ja turses. Küsimus nr 28 Tere! Kas on reaalne, et julged sumptomite polved aastasele tütarlapsele pandi diagnoosiks kopsutroomboos ja öeldi et elada on jäänud 1,5 kuud? Kas on tõesti võimalik, et mingid ravimid või kirurgiline sekkumine ei aita? Kindlasti pole see reaalne. Kopsuarterite trombemboolia võib tõesti olla ka aastasel tütarlapsel, aga selle haiguse raviks on olemas väga head ravimid.

Ja paranetakse sellest haigusest väga hästi. Küsimus nr 27 Kirjutasin Teile Ortopeed määras 10 Zibor süsti ja pärast seda jätkame Marevaniga. Kas Zibor on ohutum kui Marevan? Millised ravisukad oleksid vajalikud? Vastus Tere! Süvaveeni tromboosi ravi alustatakse madalmolekulaarse hepariini ja marevaniga tavaliselt koos, sest Marevani toime ei tule kohe esimeste tablettide sissevõtmise järel.

Kui INR analüüs on terapeutilises vahemikus, s. Kahte nii erinevat ravimit ei ole õige võrrelda, Zibori toime on kiirem ja toimeaeg lühem, oma veritsuse riskid on mõlemal ravimil. Teie vajate ravisukki, rõhuga mmHg.

Tervitades, Küsimus nr 26 Olen Sain süste ja Marevani. Nüüd olen Marevani peal. Kas sellisel juhulkui oli kopsutromboos, on mul üldse lootust võtta ette reisi kasvõi km peale kui vajadus arsti juurde minna? Ka mitte lendamiseks. Küsimus nr 25 Olen Mul diagnoositi Praegu süstin Zibori. Kas süvaveeni tromboosi raviks ongi ainult ülalmainitu või on ka operatsioon võimalik ja millest lähtudes ravi otsustatakse?

Mind vaatas EMO-s läbi ortopeed, kas peaks vaatama ka veresoontekirurg, mõtlen erialaarst? Kas võin jalga südamest kõrgemal hoida ja saunas leili võtta? Kas pean liikuma võimalikult vähe ja kui, siis kui kaua pean liikuma vähem? Kas nn voodirežiim on vajalik? Olen liikuv inimene ja minu jaoks on lihtsalt voodirežiim üsna talumatu. Kas Ziboriga ravimine on tõhusam ja ohutum kui Marevaniga? Ka mujal maailmas tehakse seda väga harva ja tüsistunud juhtudel.

Tavaliselt alustatakse madalmolekulaarset hepariini mille esindaja on ka Zibor ja Marevani koos. Süstid lõpetatakse, kui Marevani toime on saabunud, s. INR analüüs on ravivahemikus analüüsi vastused jäävad julged sumptomite polved Kas Teie või Teie raviarst otsustasite ikkagi kogu ravikuuri teha ainult süstidega? See jääb natuke Teie kirjast arusaamatuks.

Ka see on võimalik, kuid tavaliselt ei soovi patsiendid ennast nii pikalt süstida ja ka suurem hinnasoodustus madalmolekulaarse hepariini süstidele on ainult 10 päeva. Kindlasti käib süvaveeni tromboosi raviskeemi ka tugisukkade kandmine, loodan, et Teid on sellest samuti informeeritud. Voodirežiim pole kindlasti vajalik, liikumist ei pea piirama, kui turse ja valu on taandunud.

Kuni püsib valu ja turse, ei soovitaks ma siiski tugevat koormust ega leili saunas. Kui valu või turse muutub pärast liikumist suuremaks, olete ilmselt jalga liialt koormanud. Süvaveeni tromboos on haigus, mis ei vaja tingimata veresoontekirurgi konsultatsiooni ega jälgimist, ravi jälgimisega saab kindlasti hästi hakkama ka perearst. Küsimus 24 Nädala tagasi EMO-s avastatud süvaveeni tromboos, raviks süstid ja Marevan ja jälgimine tromboosi kabinetis.

Eelmisel nädalal oli minu kaebus valus ja paistes vasak säär, mis võttis lonkama, lisaks vasaku jalalaba tuimus surin. Täna öö läbi valutas jalg ka ülevaltpoolt põlve, reis on krambis.

Kas see on normaalne selle haiguse juures? Vastus Jalaturse, valu, lihaskrambid ja ka surina- ehk tuimusetunne on tõesti selle haiguse tüüpilised sümptomid.

Küsimus 23 Mul on juba paar aastat trombotsüütide arv vereproovis kõrgem normist, ja vahel. Perearst mingit probleemi sellest ei arva olevat, ütleb, et ju see on minu eripära. Kas peakisn selliste näitudega muretsema või mitte? Jälgige lihtsalt analüüsi dünaamikat aasta järel. Küsimus nr julged sumptomite polved Tere, mul avastati aasta tagasi vasakust jalast tromb, olin sellega pikalt haiglas, sain süste, sõin tablette ning jalg valutas pikalt ka pärast kodus.

Aasta aega on juba möödas ning ikka vahel pingutades läheb jalg paiste. Aga kuna vaja oleks midagi kehakaaluga ette võtta, otsustasin trenni teha. Olen nüüd juba nädal aega trenni teinud ja alles nüüd hakkab jalg valutama ning on paistes. Küsimus siis selline: kas on olemas ka mingisuguseid treeningkavasid, mida saab teha inimene kellel on olnud tromb? Või ongi igasugune pingutus nüüd elulõpuni keelatud?

Kahjuks ei saa kunagi rakendada konkreetseid ehk diagnoosipõhiseid treeningukavasid, inimesed on ise väga individuaalsed nii oma füüsilise võimekuse poolest kui ka haiguspildi ja haiguse kulu poolest. Kindlasti on tervitatav, et püüate kehakaalu korrigeerida, sest viimastel aastatel on räägitud palju sellest, et suur kehakaal on iseseisev tromboosi riskifaktor. Soovitaksin alustada treeningutega siiski tasa ja targu, koormust aeglaselt tõstes. Võite alustada ujumisest, kus kehakaalu mõju on väiksem; teinekord on abi tugisukkade kandmisest, väga oluline on valida sportimiseks õiged jalatsid.

Pärast treeninguid pange jalad natuke kõrgemale puhkeasendisse. Kui jalg läheb rohkem paiste, valige järgmisel korral väiksem koormus jne.

Aga ärge loobuge treeningutest! Küsimus nr 21 Tere. Olen 47 a naine. Mul on juba 1,7 aastat tromboflebiidi tagajärjel 2 auku. Iga päev võtan Trombo ASS tableti.

Kas mul on neid auke ka võimalik ära ravida, senini küll pole tulemust saanud?

\

Veresoonte kirurg soovitas vaid Prontosan geeli ja lahusega määrida, aga ei ole tulemust andnud. Siis teinud ravikuuri Troxevasini tablettide ja salviga, siis Trentali tablettidega, aga ehk on abiks Marevani tablett? Tegin just mõned päevad vereproovi ja kõik näitajad olid korras. Palun head nõu. Minul tekib kohe rida küsimusi juurde. Kas Teil on olnud korduvad süvaveeni tromboosi episoodid?

Tromboosiühingu e-mail

Kas on kujunenud välja süvaveenide puudulikkus? Kas haavanditest on võetud külve? Kõige parem on, kui saaksite tulla tromboosikabineti arsti vastuvõtule, et siis otsustada ravi aspektide üle. Vastuvõtule tulekuks on vajalik perearsti suunamine. Vastuvõtule registreeruda saab ka telefoni teel, lühinumbril Kui marevaniseeritud patsiendil tekivad verevalumid käelabal ja ninajuurel, kas siis tuleks pöörduda arstile? Hea oleks muidugi sellisel juhul kontrollida INR väärtust esimesel võimalusel, eriti siis, kui varem verevalumeid pole tekkinud.

Arstile peaks pöörduma juhul, kui verevalumid on suured või kui nende ümber tekib naha punetust, kui tekib valu või palavik.

Kahjuks on verevalumite teke üsna sage marevaniga ravi kõrvaltoime, enamasti küll tekivad nad väikeste traumade järel ja julged sumptomite polved ohutud. Küsimus nr 19 Mul on selline mure, et umbes 2 aastat tagasi tehti mulle uuringud ning selgitati välja, et mul on paks veri ja suurem risk trombidele. Kui rasedaks jäin, pidin süstima iga päev kõhtu verevedeldajat. Nüüd selline mure, et olen siiski mõni päev teinud mõne suitsu.

Olin ka enne rasedust suitsetaja, aga siis jätsin maha. Nüüd nagu tahaks jälle teha. Aga kuna veri on paks ja suitsetamine paksendab verd, siis kas mõni suits päevas on väga kahjulik ja mõjub koheselt või kuidas üldse mõjub ja kui kiiresti tromb võib tekkida ning kas paar suitsu päevas on tõesti väga ohtlik?

Suitsetamine on kahjulik igatpidi ja tõstab oluliselt nii venoosse kui arteriaalse tromboosi riski.